Ett av mina foton har olovligen använts för politisk propaganda. I Chile. Fotot har dessutom manipulerats på ett otillåtet sätt vilket känns tråkigt och respektlöst. Detta väcker onekligen frågan om hur man ska hitta balansgången mellan egen marknadsföring och andras otillåtna användning.
Manipulerat foto. Det är beskuret och ”prytt” med banners.
Häromdagen fick jag ett mail från en Bárbara Medina, journalist på Agence France Presse i Chile. Bárbara arbetar med faktakoll inför en folkomröstning i Chile där man ska rösta om att ändra konstitutionen. Hon berättade att mitt foto cirkulerar i olika nätverk, bland annat på facebook, i propagandasammanhang. Hon hade hittat originalet på Pixabay och undrade var bilden är tagen och när. På fotot, som beskurits, har man som synes klistrat in banners vars budskap lyder ”jag godkänner den nya konstitutionen”.
Fotot är taget i Ytterby
I det sammanhanget en ren fejkbild alltså. Fotot är taget i Ytterby, Kungälv, för 10-12 år sedan och har inget med någon folkomröstning i Chile att göra. Samtidigt är syftet gott, en ny konstitution är tänkt att göra det chilenska folket mer jämlikt, den gamla grundlagen är från 1980 och författad av Pinochet-regimen.
Originalfotot. Obeskuret med balkonger utan banners.
Den panel som nu röstats fram för att skriva om konstitutionen består till hälften av kvinnor och även urbefolkningen är representerad. Men hur gott syftet än är känns det lite tokigt att mitt foto används på det viset, helt utan mitt godkännande.
Aldrig hade jag väl trott att ett av mina foton skulle komma att användas som propaganda inför en folkomröstning i ett land på andra sidan jordklotet. Enligt Pixabays regler får bilderna användas gratis, även i kommersiellt syfte, men de får inte manipuleras på det sätt som gjorts här. Helst ska även källan anges vilket inte heller gjorts. Trots att det är gratis att använda bilder från Pixabay förväntas den som laddar ner något att följa reglerna.
Folk stjäl hej vilt
På Pixabay finns också möjlighet att frivilligt skänka en liten slant till fotografen (vilket sällan sker), jag har kanske cachat in en hundralapp totalt under flera år. Jag slutade ge bort foton till Pixabay när det uppdagades att de stals av en annan sajt med gratis nerladdning. Där tog man sig friheten att styra funktionen med gåvor till sig själva, men med information som sa att de gick till fotografen. Så kan man också tjäna pengar …
I övrigt är det bara att konstatera att folk stjäl hej vilt från nätet. Därför ska man bara lägga ut lågupplösta foton!
Chiles nya konstitution
För den som är intresserad av att läsa mer om den kommande folkomröstningen där chilenarna förväntas rösta in en ny konstitution finns info här >>
Ja, det blev pannkaka framför kameran för en tid sedan. Har länge tänkt fotografera pannkakor efter att ha blivit inspirerad av Elin Kero. Hon visade i en Youtube-film hur hon snabbt arrangerade ihop ett stilleben med pannkakor. Som förberedelse hade hon varit på loppisar och köpt rekvisita och förstås stekt ett gäng pannkakor.
Sedan ett par år tillbaka har jag också börjat samla på mig rekvisita från loppisar. Man kan göra riktiga fynd, billiga saker som gör sig fint på stilleben. Kannan och den lilla krukan i bakgrunden på min pannkaksbild är loppisfynd som kostade 10-15 kr styck. Saker i den bruna färgskalan blir väldigt fina på bild och den där kannan gör sig bra. Tallriken fick jag offra några tior på Cervera för, men det var den värd.
Det tog sin tid att få till bilden. Pannkakorna stektes ett par dagar innan fototillfället och jag hade även köpt bären. Bara att skrida till verket och arrangera alltså. Det är verkligen inte lätt, jag fick göra om flera gånger och pannkakorna blev väldigt hanterade längs resans gång. Tyckte tillslut att det blev bäst att vika dem i fyra delar och lägga dem i en lite slarvig hög.
Här har ni resultatet, jag är ganska nöjd och har fått mycket cred för bilden. Men som vanligt ser jag att det finns detaljer som kunde ha gjorts bättre, saker som jag har med mig till nästa gång det står en tallrik pannkakor framför kameran.
Det finns utan tvekan fysiska hinder för fotografer. Att vara (eller leka) fotograf kan minst sagt vara förenat med vedermödor. Det blev väldigt tydligt härom dagen när jag skulle försöka föreviga den enormt vackra vitsippsskogen.
Att vara 61 och ha progressiva glasögon är långt ifrån optimalt för en fotograf som krälar runt på marken för att komma i jämnhöjd med växtligheten. Upptäckte dessutom hur extremt ovig jag blivit och med cirka tio kilo för mycket blev det hyfsat bökigt. Det hade kunnat bli riktigt roliga bilder (eller filmklipp) på mig där jag likt en säl baxade mig i läge för att försöka få till en fin bild på en ensam vitsippa.
Eftersom jag inte är ägare till ett makroobjektiv kan jag inte få de där riktiga närbilderna. Då blir det i stället till att få med lite av omgivningen och när jag hittade en ensam sippa nära en mossbevuxen pinne hade jag mitt motiv. Det var fint ljus, klockan var runt 17 och solen stod lågt och silade ljuset ner mellan träden.
Att fånga min lilla sippa visade sig lättare sagt än gjort. För att komma tillräckligt långt ner fungerade det inte att titta i sökaren, det var fysiskt omöjligt att få ansiktet tillräckligt långt ner. Så det var bara att fälla ut skärmen.
Problem nummer två; nu blev vinkeln i glasögonen fel, liggande på mage kunde jag inte titta i ”läsrutan” utan att böja huvudet bakåt – ungefär som en kobra redo att hugga. Så vad gör man? Att famla i blindo skulle knappast fungera. Det fungerar inte heller att försöka fokusera och trycka av i kobraställningen, så det var bara att slänga brillorna. Jag ser hyfsat på nära håll och chansade på att kunna ställa fokus utan synhjälpmedel.
Problem nummer tre var att hitta fokus. Jag ville såklart ha det mitt i blomman men det var svårt att autofokusera då motivet gav kameran många val. Så det blev till att fokusera manuellt, via skärmen. Utan brillor! Sen gällde det att försöka hålla kameran stilla, kvar i fokusläget, och trycka av utan att röra den. Provade några varianter, tillslut lyckades jag hålla kameran någorlunda stilla samtidigt som jag tryckte av med höger tumme.
Puh! Är hyfsat nöjd med bilden även om jag ser att den kunnat vara något skarpare. Men det var kul att testa krypa-runt-som-en-säl-fotografering, kan inte komma ihåg att jag gjort det förut. Det viktigaste av allt är ändå att jag lärde mig saker. Och jag tänker kräla runt fler gånger!
I morgon, den 17 oktober är det dags för Divi 4.0. Använder numera i stort sett Divi till alla sajter jag gör då det är ett tema som går att variera mer än något annat jag använt genom åren. Det byggs i moduler vilket gör det väldigt enkelt att flytta runt på saker och det är också enkelt att bygga mallar som bara är att ladda ner till nya undersidor. Divi är helt enkelt ett verktyg som gör att man slipper uppfinna hjulet mer än en gång per sajt!
Budskapet ”sätt färg på betongen” kommer från Maria Englund-Olofsson. Sedan ett år tillbaka driver hon en webbshop där hon säljer silikatfärg, avsedd för att måla på betong. Marias affärsidé är att sälja färgen i små förpackningar till personer med betonggjutning som hobby eller yrke.
Vad innebär nu detta? Jo, silikatfärg är egentligen avsedd för för enorma husväggar i betong och säljs därför i megastora förpackningar. Men allt fler upptäcker att betong är ett fantastiskt material att gjuta prydnads- och nyttosaker i och det blir självklart roligare om man kan måla sina alster. Att köpa 20-litershinkar med en enda kulör är förstås inte optimalt för betongkonstnärer, ett faktum som Maria har tagit fasta på. Hon köper därför in de stora förpackningarna och delar upp dem i 100-millilitersburkar som hon säljer i sin webbshop. Hennes sortiment är snillrikt genomtänkt med ett antal grundfärger som sedan kan mixas ihop till nya kulörer.
Varför silikatfärg?
Vad är det då som är så speciellt med siilkatfärg? Kan man inte ta vilken färg som helst? Nja, kan och kan, men vill man ha ett bra och hållbart resultat är silikatfärg den optimala produkten för betong. Den är helt enkelt anpassad för materialet på så vis att den förenar sig med betongen till en enhet. Pigmenten är dessutom kulörbeständiga vilket innebär att färgen inte bleknar eller blir missfärgad med tiden. Läs mer om silikatfärgen på informationssidan i webbshoppen.
Så om du, liksom jag, tillhör den kategori som blivit sugen på att gjuta i betong är ett besök på decorelle-sverige.se väl värt ett besök. Eller du kanske redan är en etablerad betongkonstnär? Även om rå betong är snyggt så är det roligt att kunna variera och färglägga vissa alster, vilken nivå du än är på. I shoppen får du dessutom 15 procents rabatt om du köper fyra burkar. Blanda som du vill, välj fyra olika eller fyra av samma sort. Maria säljer också förtunning som används för att späda färgen för att uppnå en laserande effekt. Även förtunningen ingår i rabatterbjudandet. Till decorelle-sverige.se>>
Bilden visar ett fat i betong som skapats och målats av betongkonstnären Sonia Erlandsson. Publicerad med tillåtelse av Maria Englund-Olofsson.
Jag vill gärna slå ett slag för en av mina första och äldsta uppdragsgivare. Det är en familj som driver två företag i Göteborg, i det ena konstruerar och tillverkar de armbågskontakter som de säljer i flera länder. Det andra, JC Gravyr & tryck, var från början ett litet företag som familjen köpte och på tolv år har utvecklat till ett av landets ledande producenter och leverantörer av det mesta förekommande i skyltar.
Jag kom i kontakt med familjen Stangmo, makarna Johnny och Christina, redan när jag jobbade på en mediabyrå här i Ale. Minns första mötet i deras lilla nyinförskaffade verkstad i Nordostpassagen i Göteborg. De hade tagit över ett fåtal befintliga maskiner i gravyrfirman, men redan då fanns det planer på att utveckla och expandera. Mitt uppdrag den gången var att plåta gravyrbilder till hemsidan.
Sedan dess har det runnit mycket vatten under broarna för Stangmos och deras två företag. För cirka tio år sedan kom även dottern Madeleine in i verksamheterna. De har flyttat till större lokaler i Majorna och när de blev för trånga byggde de ett loft och fick ytterligare 140 kvm. Men det räcker inte, de är ännu en gång på jakt efter ännu större lokaler.
Genom åren har vi haft sporadiskt kontakt, de har hört av sig med jämna mellanrum när de velat ha hjälp med saker som hemsidan, produktbilder och, för några år sedan, även en produktkatalog. Sedan begynnelsen har jag gjort om och utvecklat deras ena hemsida minst tre gånger, senaste gången var hösten 2018.
Egen design av skyltar
I dag säljer Stangmos en stor del av sina skyltar i webbshopen jcgt.se. Shoppen är ett bra sätt att nå det kundsegment som utgörs av privatpersoner. De har satsat mycket på teknisk utveckling av shoppen vilket bland annat resulterat i en applikation som låter kunden designa sin egen skylt. Isortimentet ingår även specialartiklar som piktogram, taktila skyltar samt kontrastmarkeringar och en stor del av kunderna finns inom offentlig sektor.
Det är roligt att jobba ihop med Stangmos, de vet vad de vill och är samtidigt väldigt lätta att samarbeta med. Visst är det en utmaning med bestämda uppdragsgivare, de flesta av mina andra kunder ger mig i stort sett fria händer vilket är en helt annan typ av utmaning. Båda sätten är roliga att ta sig an och det är lärorikt med olika typer av kunder.
Nu har jag fått det hedervärda uppdraget att ägna en dag i veckan i två månader åt att jobba med den ena av deras två sajter. Det handlar om jckontakter.se, den som presenterar armbågskontakterna. Jag ska fotografera ett antal nya kontakter och i nästa skede presentera dem på ett bra och tydligt sätt på hemsidan.
Växande företag
När jag var där och träffade dem för att diskutera jobbet insåg jag hur mycket de har vuxit. De är i dagsläget 15 personer, inklusive dem själva, och på mötet som jag fick vara med på var det tydligt att alla är involverade i det mesta fast på ett strukturerat sätt. Det är en trevlig stämning på företaget och alla verkar engagerade i sina arbetsuppgifter. När jag gick därifrån sken solen och jag kunde lämna JC-företagen med en god känsla i magen och ett leende på läpparna.
JC Kontakters kundkrets består i första hand av företag och offentlig sektor medan JC Gravyr & Tryck har många privatpersoner som kunder. Ska du köpa en skylt av något slag, titta gärna in på jcgt.se och om du är arkitekt eller bara nyfiken på armbågskontakter rekommenderar jag ett besök på jckontakter.se.
Bilden till vänster visar en av armbågskontakterna som jag fotograferat för JC Kontakter.
Du kan göra fina stilleben av sånt du har hemma. Är säker på att ditt hem är fullt med saker som du kan göra ursnygga bilder av. Du kommer långt med en hyfsad kamera, bra ljus, en lämplig bakgrund och lite fina saker. Sen är det bara att tuta och köra!
Jag såg nyligen en massa youtubefilmer med Elin Kero, en jätteduktig ung fotograf som specialiserat sig på att fotografera stilleben. Blev inspirerad och har börjat göra egna trevande försök. Det första jag gjorde var att besöka ett loppis för att köpa billiga saker, men har tyvärr inte lyckats att ta någon särskilt fin bild med det jag fick tag på. Däremot har jag plåtat andra saker som jag hade hemma, det är jätteroligt och jag är ganska nöjd med några av bilderna.
Kolla efter tapetprover
Hos Elin fick jag också tipset om att använda tapeter som bakgrund. Besökte min lokala färgbutik och fick tag på utgångna tapetprover billigt, dit åker jag fler gånger. Det är sånt som de ändå ska kassera, jag fick några gratis och en oöppnad rulle gav jag 50 kr för. Fick kanske inte riktigt tag på det jag hade tänkt, men det blir fler besök.
I kväll har jag plåtat sybehör, det blev helt okey även om jag kunnat vara mera noggrann med detaljerna. Men jag är ännu i experimentstadiet och håller på och lär mig, så jag är hyfsat nöjd med bilden. På sikt ska det nog bli fina stilleben av sånt jag har hemma men även av saker som jag lånar eller faktiskt köper. Frukt, godis och bröd är sånt som gör sig bra på bild.
Jag tycker om att fotografera i befintligt ljus men så här års är det inte alltid ljuset räcker till ens mitt på dagen. Eftersom min bild är fotograferad efter mörkrets inbrott så har jag använt blixt, denna gång tog jag min speedlight. Oftast använder jag studioblixtarna men i kväll var jag för lat för att orka rigga så jag nöjde mig med speedlighten. För att slippa slagskuggor slog jag den i taket, rummet där jag fotar har snedtak så ljuset vinklades precis dit det skulle utan en massa svarta fula slagskuggor.
Trådrullar, några knappar, ett måttband, synålar, två fingerborgar och en sprättkniv fick vara fotomodeller i dag. Fotograferat med Nikon D750, f/9, ISO 200, brännvidd 92 mm, speedlight avfyrad i TTL-läget.
Schackstilleben
Min pappas schackspel (han gick bort 1988) har stått här hemma mer eller mindre orört i många år, min son fick det när mamma sålde huset 2002. För ett par veckor sedan kom jag på att det kanske går att plåta av det, göra ett fint stilleben. Kollade lite hur andra gjort och skred sedan till verket. Det blev totalt tre bilder varav en visas här. Denna och övriga två finns på pixabay.com.
Schackbrädet köpte pappa på sin enda utlandsresa, Marbella 1977. Vi var där hela familjen och föräldrarna åkte på en dagsutflykt till Alhambra, om jag inte minns fel köpte han brädet där. Pjäserna fick han av mig i julklapp, gissningsvis samma år. Och nu finns alltihop fångat på bild, de har i skrivande stund laddats ner av andra på Pixabay ett par hundra gånger. Kul tycker jag!
Tänk på skärpedjupet
En bra sak att tänka på när man fotograferar stilleben är skärpedjupet. Med stor bländare blir skärpedjupet kort, som på min schackbild. Sysakerna har jag fotat med en mindre bländare vilket ger skärpa åt nästan alla sakerna. Vilken bländare som väljs beror helt på hur stort skärpedjup som önskas. En liten bländare (högt tal) ger dessvärre mindre ljusinsläpp vilket kan ställa till det vid fotografering i befintligt ljus. Det går givetvis att justera genom att höja ISO och ställa kameran på ett stativ med längre slutartider, men jag tycker att resultatet blir bättre om det finns tillräckligt med dagsljus.
Det är bara att sätta igång och testa, foto är verkligen kul!
Schackbräde inköpt i Spanien 1977 med pjäser köpta på varuhuset Sigma i Västerås. Fotograferat med Nikon D750, 1/250 sek, f/4, ISO 100, brännvidd 58 mm, studioblixt avfyrad.
De flesta av oss som gillar att fotografera strävar konstant efter att bli en bättre fotograf. Alla har kanske inte tid och råd att gå kurser, men det finns sätt som visserligen kostar en del tid men som i gengäld är gratis. Vi som gillar att plåta kan lära oss mycket på nätet, dels via kanaler som Youtube och fotogrupper på Facebook, men även genom att gå med på olika sajter där de egna bilder blir bedömda av andra.
Det kan vara tufft att få sin älsklingsbild refuserad på ett sådant forum. Men i stället för att bryta ihop och känna sig missförstådd är det läge att granska sitt alster med kritiska ögon och fundera över vad som kunnat göras bättre. Är bilden skarp? Ligger skärpan på rätt ställe? Kunde bilden ha komponerats snyggare? Är den tagen ur en fördelaktig vinkel? Är den fotograferad med optimalt skärpedjup? Hur faller ljus och skuggor? Är det lugnt eller oroligt i bakgrunden? Det finns många frågor att ställa sig när en bild man själv tycker är bra refuseras av andra.
Du blir en bättre fotograf men glöm att bli rik
På pixabay.com finns det nära 120 000 medlemmar som genom funktionen för kvalitetskontroll har möjlighet att rösta in din bild eller att refusera den. Får du din bild godkänd innebär det att du bjussar på den, ger folk i hela världen tillstånd att ladda ner den och använda den utan kostnad även i kommersiellt syfte. Det finns möjlighet att donera pengar till fotografen, men räkna inte med att folk generellt vill betala för att använda dina bilder. Läste nyligen på sajtens forum om en medlem som på närmare 80 000 nedladdningar fått in cirka 40 US-dollar. Mina egna bilder har i skrivande stund laddats ner nära 21 000 gånger och jag har fått cirka 10 US-dollar totalt vilket stämmer bra i proportion till den andre fotografen.
Anledningen till att jag är med på Pixabay är alltså inte att tjäna pengar utan att utvecklas som fotograf. Det finns enormt mycket snygga bilder att imponeras och inspireras av och varje gång en bild blir refuserad ställs frågor om vad som kunnat göras bättre. Att titta på andras bilder väcker beundran och inspiration, ger idéer och lust att ta fram kameran. Det är värt mycket! Att dessutom kunna utvecklas på tider som passar en själv gör inte saken sämre. Och självklart tilltalar det egot när andra gillar ens bilder!
En av mina nyare bilder på pixabay.com där jag är med i syfte att bli en bättre fotograf. Fotograferad 2019-02-12 med Nikon D750.
Tävla med dina bilder
Är sedan några veckor även med på gurushots.com. Det är ett lite annat upplägg, där har andra inte rätt att använda dina bilder utan du är helt enkelt med och tävlar i olika kategorier. Även där är det forumets medlemmar som bedömer dina bilder genom att rösta på dem och du kan vinna priser i form av gadgets på sajten. Du promotar dina egna bilder genom att rösta på andras och för att rösta tittar man automatiskt på många bilder. Det finns oerhört skickliga fotografer och det finns mindre skickliga. På Gurushot är den kvalitetsmässiga variationen större, men det är också utvecklande att titta på och bedöma mindre bra bilder. Här är det ingen som bedömer din bild innan du skickar upp den och deltar, du kan delta med vilken bild du vill oavsett kvalitet. Bedömningen görs genom det antal röster din bild får i den kategori du tävlar i.
På Gurushot avancerar du också i nivå som fotograf. Som ny är du en newbie och efter ett antal ”achivements” blir du undan för undan rookie, challenger, advanced, veteran, expert och så vidare. Det högsta du kan bli är guru och som sådan kan du ordna egna fotoutmaningar, bestämma ett eget ämne. Det går ganska fort och lätt att avancera i de första stegen, men från och med veteran blir det svårare.
Gamla och nya bilder
Jag har rotat fram och laddat upp en massa gamla bilder på pixabay.com. Självklart tar jag även nya bilder och delar där, men visst är det kul att bilder jag knappt minns att jag tagit blir godkända och kan faktiskt kan komma till användning hos andra.
Typografi är en viktig del i layouten av ditt dokument. Den utgör en betydande del i hur dokumentet ser ut och uppfattas av betraktaren. Grundläggande kunskap om typografi är nödvändigt om du ska kunna ge ditt dokument karaktär, god läsbarhet och ett snyggt utseende.
Ett dokument med enahanda typografi ser tråkigt ut och inbjuder inte till läsning. Ett gytter av text med för litet radavstånd gör att många omedvetet låter bli att läsa ditt budskap då hjärnan uppfattar det som jobbigt att ta in. Med en vacker och varierad typografi där informationen delats upp och gjorts mera tillgänglig är chansen betydligt större att ditt budskap går fram.
Jag visar här nedanför ett exempel på hur man kan lyfta fram och förtydliga ett budskap genom att i stort sett bara använda sig av typografi. Bladet till vänster är det ursprungliga som en uppdragsgivare skickade till mig för att göra något bättre av. Bladet till höger visar det färdiga resultatet som nu är skickat till tryck för att användas på en mässa den 20 oktober. Jag har plockat information ur originalets textmassa, lyft fram och förtydligat saker som har med produktens nytta att göra.
Tanken bakom layouten
Redan i sidhuvudets rubrik ska nyttan med produkten framgå. En ingress får sammanfatta och förtydliga vad det är för typ av produkt och nyttan med den. Både i sidhuvud och sidfot har jag arbetat med utfallande plattor då det ger större utrymme för texten än med plattor plus marginaler. Dokumentets satsyta (tillgängligt utrymme innanför dokumentets marginaler) påverkas inte.
Brödtexten innehåller fakta om produkten och en beskrivning hur den fungerar. På den grå plattan under de tre bilderna ligger högst upp två rader med viktig information om produkten och därunder beskrivs vad som ingår i köpet samt en ”call to action”, alltså en uppmaning att köpa. Prisinformationen till höger är tydlig, läsaren behöver inte leta för att hitta priset.
De tre punkterna i rött till höger är fakta som baseras på undersökningar, fakta som bekräftar produktens effektivitet.
I sidfoten finns avsändaren tydligt angiven med kontaktuppgifter, hemsida och logotyp.
Typografi – använd inte för många typsnitt
Jag har använt två olika typsnitt i olika skärningar. I rubriker och highlights har jag använt Myriad Pro och till brödtexten och ingressen Minion Pro. Det är användbara typsnitt som finns i många olika skärningar, alltså varianter, och därför mycket användbara. Jag valde att använda Condensed i rubriker och highlights eftersom det tar mindre plats. Det var mycket information som skulle in på en begränsad yta.
Generellt rekommenderas att inte använda för många olika typsnitt i ett och samma dokument då det kan uppfattas som rörigt och osammanhängande. Däremot är det en fördel att använda pro-typsnitt då dessa typsnitt har många olika skärningar/varianter.
Vad kan jag hjälpa dig med?
Behöver du hjälp med att göra en dokumentlayout? Det behöver inte vara ett produktblad, det kan lika gärna handla om en flyer, ett visitkort eller någon annan typ av information som du vill lyfta fram på ett bra sätt. Kontakta mig gärna för prisuppgift! Jag har ett nära samarbete med bra och prisvärda tryckerier så du kan få pris både med och utan tryck.
Även content writing kräver en arbetsplats med dator och andra investeringar som ska betalas med det som tjänas in.
Behöver du sökmotoriptimerade texter till din sajt, så kallat content? Content writing har blivit en stor business och den kvalitet som levereras är ytterst varierande. Det finns content writers som skriver för nästan inga pengar alls och det finns de som tar anständigt betalt. Jag hör till den senare kategorin och vet att den som köper i de flesta fall får det man betalar för.
Jag vill inte såga alla som skriver billigt vid fotknölarna, det är inte min avsikt. Men du som contentköpare bör kolla kvaliten på det som levereras innan du bestämmer dig för vem du ska anlita. i uppdraget ingår ofta research eller översättning och den som rafsar ihop en text på 300-500 ord för 75-80 kr lägger knappast särskilt stor möda på innehållet, det säger sig självt. Jag har haft som uppdrag att skriva om texter som lågdebiterande content writers producerat och det var i vissa fall så illa skrivet att det var svårt att förstå vad som menades.
Räkneexempel
Det finns de som skriver content för 20-30 öre per ord vilket ger 60-90 kr per text om den innehåller cirka 300 ord. Säg att en text ger 80 kr till den som skriver, det betyder att köparen ska ut med 100 kr inklusive moms. Efter att skribenten betalat skatt och egenavgifter återstår cirka 45 kronor och då är inte kostnader för egen utrustning, lokalhyra, försäkringar m m inräknad. Om denna ekvation ska gå ihop betyder det att skribenten måste spotta ur sig minst 30 texter per dag för att ha en någorlunda anständig inkomst. Med åtta timmars arbetsdag betyder det att det finns 16 minuter att lägga per text, inklusive research eller översättning samt sökmotoroptimering, förutsatt att man jobbar effektivt hela tiden. I min värld är det en omöjlighet att leverera kvalitet under de omständigheterna. Dessutom anser jag att det är slaveri att betala så dåligt!
Dumpad marknad
Jag blev nyligen ”erbjuden” att översätta texter på 300-500 ord från engelska och skriva content för 8 USD/text. Det skulle ge mig cirka 75 kronor/text. För mig är det en självklarhet att inte skriva för så lite pengar, dels är det ointressant att slavarbeta, dels är det att bidra till att ytterligare dumpa en marknad som redan är ganska förstörd. Den som besitter en kompetens, som det faktiskt är att kunna skriva SEO-content, ska ha anständigt betalt. Ingår dessutom research eller översättning samt sökmotoroptimering i uppdraget är det nära på kriminellt att förvänta sig texter av hög kvalitet för nästan inga pengar alls! Kundens argument var att det skulle vara ett långsiktigt samarbete med mycket jobb. För mig är det inte ett hållbart argument då det innebär att binda upp tid för väldigt lite pengar, tid som kan användas till betydlgt bättre betalda uppdrag.
Kvalitet eller kvantitet – valet är ditt
Jag är medveten om att content writing inte ger samma pengar som andra uppdrag och är också villig att gå ner i pris om någon ger mig ett långsiktigt uppdrag. 10 texter per dag tycker jag är max för vad som går att prestera om de ska hålla den kvalitet som jag eftersträvar. Jag är inte en leverantör av kvantitet, jag levererar kvalitet, texter som i de flesta fall rankar bra på Google. Vad du vill ha bestämmer du själv! Titta gärna på min prislista om du är intresserad av att köpa content-texter från mig!
mamedia.se använder cookies för att optimera ditt besök. Genom att fortsätta att surfa på sidan godkänner du användningen av cookies. Mer information om cookies och hantering av personuppgifter finns på läs-mer-sidan. Jag förstår!Läs mer
Personuppgifter och cookies
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.