0702-147265 INFO@MAMEDIA.SE

Ett av mina foton har olovligen använts för politisk propaganda. I Chile. Fotot har dessutom manipulerats på ett otillåtet sätt vilket känns tråkigt och respektlöst. Detta väcker onekligen frågan om hur man ska hitta balansgången mellan egen marknadsföring och andras otillåtna användning. 

Den fejkade bilden där balkongerna prytts med banners med texten "jag godkänner den nya konstitutionen".

Manipulerat foto. Det är beskuret och ”prytt” med banners.

Häromdagen fick jag ett mail från en Bárbara Medina, journalist på Agence France Presse i Chile. Bárbara arbetar med faktakoll inför en folkomröstning i Chile där man ska rösta om att ändra konstitutionen. Hon berättade att mitt foto cirkulerar i olika nätverk, bland annat på facebook, i propagandasammanhang. Hon hade hittat originalet på Pixabay och undrade var bilden är tagen och när. På fotot, som beskurits, har man som synes klistrat in banners vars budskap lyder ”jag godkänner den nya konstitutionen”.

Fotot är taget i Ytterby

I det sammanhanget en ren fejkbild alltså. Fotot är taget i Ytterby, Kungälv, för 10-12 år sedan och har inget med någon folkomröstning i Chile att göra. Samtidigt är syftet gott, en ny konstitution är tänkt att göra det chilenska folket mer jämlikt, den gamla grundlagen är från 1980 och författad av Pinochet-regimen.

Originalfotot. Obeskuret med balkonger utan banners.

Originalfotot. Obeskuret med balkonger utan banners.

Den panel som nu röstats fram för att skriva om konstitutionen består till hälften av kvinnor och även urbefolkningen är representerad. Men hur gott syftet än är känns det lite tokigt att mitt foto används på det viset, helt utan mitt godkännande. 

Aldrig hade jag väl trott att ett av mina foton skulle komma att användas som propaganda inför en folkomröstning i ett land på andra sidan jordklotet. Enligt Pixabays regler får bilderna användas gratis, även i kommersiellt syfte, men de får inte manipuleras på det sätt som gjorts här. Helst ska även källan anges vilket inte heller gjorts. Trots att det är gratis att använda bilder från Pixabay förväntas den som laddar ner något att följa reglerna. 

Folk stjäl hej vilt

På Pixabay finns också möjlighet att frivilligt skänka en liten slant till fotografen (vilket sällan sker), jag har kanske cachat in en hundralapp totalt under flera år. Jag slutade ge bort foton till Pixabay när det uppdagades att de stals av en annan sajt med gratis nerladdning. Där tog man sig friheten att styra funktionen med gåvor till sig själva, men med information som sa att de gick till fotografen. Så kan man också tjäna pengar … 

I övrigt är det bara att konstatera att folk stjäl hej vilt från nätet. Därför ska man bara lägga ut lågupplösta foton!

Chiles nya konstitution

För den som är intresserad av att läsa mer om den kommande folkomröstningen där chilenarna förväntas rösta in en ny konstitution finns info här >>