0702-147265 INFO@MAMEDIA.SE

Får ganska ofta frågan från mina kunder, om hur man gör för att lägga in nya bilder på hemsidan. ”Du kan väl visa hur man gör”. Jo visst kan jag visa, men som jag ser det finns det två sätt att göra det. 1. Så att det blir bra. 2. Så att det blir någonstans mellan ganska dåligt och riktigt uselt. Det är en myt att allt sköter sig själv bara det är digitalt! Jag lovar att varenda proffsbild som publiceras online eller i tryckt media genomgått diverse förbättringar i Photoshop och i många fall även omfattande retuschering. Lite grundläggande kunskaper i bildbehandling är nödvändigt om slutresultatet ska bli bra.

Innan det är någon större idé att jag visar dig hur man lägger in nya bilder bör du svara på nedanstående frågor:

  1. Kan du något om bildstorlekar och bildupplösning?
  2. Har du ett funktionellt bildbehandlingsprogram i din dator? Om du svarar ja – har du kunskap i att använda det?
  3. Ser du skillnad på en tekniskt bra och en tekniskt dålig bild?
  4. Vet du vad det är för skillnad mellan en jpg-bild och en gif-/png-bild och när det är lämpligt att använda de olika formaten?
  5. Kan du något om html-kodning och css?

När jag jobbar med bilderna blir det bra eftersom jag har kunskap i hur man hanterar digitala bilder för tryck och webb. Jag kan oftast få till något hyfsat användbart även om det som kommer ur kameran lämnar en del att önska. Grundregeln är dock att ”skit in ger skit ut” och tyvärr brukar kvaliten på bildmaterialet minska ganska drastiskt när jag överlåter sajten i kundens vård. Det beror givetvis på att samtliga frågor här ovanför besvaras med nej. Kunskap saknas i att både bedöma en bilds tekniska kvalitet och i hur man med de bästa bilderna kan jobba med bildbehandling. Några av mina kunder inser sin begränsning och låter mig sköta uppdateringarna medan andra vill göra det själva.

Hur mycket bildbehandling behöver du kunna?

Arbetsyta för bildbehandling i Photoshop.

Du behöver inte investera i det stora Photoshop, som visas här. Jag rekommenderar Elements som ger mycket bildbehandling för lite pengar!

Om du svarar ja på frågorna är du i princip i hamn, du behöver då bara lära dig hur man lägger in bilder i WordPress. Svarar du nej på fråga 1–4 har du en hyfsad uppförsbacke innan du har kunskap lägga ut bilder av god teknisk kvalitet på hemsidan. Svarar du nej enbart på fråga 5 kan du klara dig bra ändå, men jag rekommenderar självstudier eftersom det är bra att kunna gå in i html-koden ibland även när man jobbar med WordPress. Det finns massor med gratis tutorials på nätet, det är bara att googla!

Vill du hålla din hemsida uppdaterad med bilder som håller kvalitetsmässigt bör du med andra ord lära dig lite grunder. Du behöver inte sträva efter raketforskarnivå, men det krävs några saker för att du ska gå i hamn och lyckas. Dessutom behöver du ett kompetent bildbehandlingsprogram. Jag förstår att man inte vill lägga dyra pengar på att köpa Photoshop, men det finns en förenklad variant som heter Photoshop Elements. Det kostar från 750–1000 kr beroende på vilken version du vill ha (Mac eller PC, svensk eller engelsk) och var du handlar.

Det är väl investerade pengar om du har som ambition att bilderna på din hemsida ska hålla så hög kvalitet som möjligt – eller om du bara vill förbättra dina foton för personligt bruk. Numera finns också möjlighet att gå med i Creative Cloud och prenumerera på Adobes program. Det kostar från någon hundralapp i månaden, beroende på vad man vill ha. Läs mer på Adobes hemsida >>

Spara utrymme

Förr, på 56-modemens tid, gick man in för att ha så lätta bilder som möjligt eftersom varje minut man låg online kostade pengar. Nedladdningskapaciteten var löjligt låg jämfört med nu, i dag har alla bredband och man behöver inte tänka på att bilderna ska väga max 20 KB för att inte bli för tungladdade. Däremot rekommenderar jag ändå att hålla bilderna så lätta som möjigt eftersom de annars tar upp onödigt stort utrymme på ftp-kontot.

Med en massa megapixel även i enkla kameror skapas originalbilder som ofta väger flera MB och att lägga ut dem i oredigerat skick gör att det snabbt fyller på om du inte optimerar bilderna någorlunda. Innan du vet ordet av kan du tvingas uppgradera till ett dyrare konto. Det är onödigt när man genom att förminska och optimera bilderna kan spara massor med utrymme på varje enskild bild utan att den tappar synbart i kvalitet. Dessutom surfar många med mobilen och i många abonnemang är surfpotten begränsad så för att vara schysst mot mobilsurfarna bör man också sträva efter att hålla bilderna så lätta som möjligt.

Satsa på rätt saker!

Det jag tycker att du bör lära dig om du vill lägga ut egna bilder på din hemsida är

  1. Att ”dra i nivåerna” för att rensa upp i bilden och få färgerna klarare.
  2. Att skärpa bilderna något. (Skall dock användas med försiktighet).
  3. Att beskära på ett bra sätt. Proportionellt och oproportionellt. 
  4. Att klona bort störande detaljer, t ex om något oönskat råkat komma med i kanten på bilden.
  5. Förstå skillnaden mellan olika bildformat och hur de används.
  6. Att kritiskt granska den tekniska kvaliten på dina bilder.
  7. Att ställa bildstorlek och bildupplösning för optimal visning på webben.

Vill du lära dig mer tycker jag absolut att du ska studera lite html och css på egen hand. Du anar inte hur mycket du kan lära dig online!

Hör gärna av dig om du vill lära dig mer. Jag kommer gärna ut och håller kurs förutsatt att du har de verktyg som krävs.