0702-147265 INFO@MAMEDIA.SE

Du kan göra fina stilleben av sånt du har hemma. Är säker på att ditt hem är fullt med saker som du kan göra ursnygga bilder av. Du kommer långt med en hyfsad kamera, bra ljus, en lämplig bakgrund och lite fina saker. Sen är det bara att tuta och köra!

Jag såg nyligen en massa youtubefilmer med Elin Kero, en jätteduktig ung fotograf som specialiserat sig på att fotografera stilleben. Blev inspirerad och har börjat göra egna trevande försök. Det första jag gjorde var att besöka ett loppis för att köpa billiga saker, men har tyvärr inte lyckats att ta någon särskilt fin bild med det jag fick tag på. Däremot har jag plåtat andra saker som jag hade hemma, det är jätteroligt och jag är ganska nöjd med några av bilderna.

Kolla efter tapetprover

Hos Elin fick jag också tipset om att använda tapeter som bakgrund. Besökte min lokala färgbutik och fick tag på utgångna tapetprover billigt, dit åker jag fler gånger. Det är sånt som de ändå ska kassera, jag fick några gratis och en oöppnad rulle gav jag 50 kr för. Fick kanske inte riktigt tag på det jag hade tänkt, men det blir fler besök.

I kväll har jag plåtat sybehör, det blev helt okey även om jag kunnat vara mera noggrann med detaljerna. Men jag är ännu i experimentstadiet och håller på och lär mig, så jag är hyfsat nöjd med bilden. På sikt ska det nog bli fina stilleben av sånt jag har hemma men även av saker som jag lånar eller faktiskt köper. Frukt, godis och bröd är sånt som gör sig bra på bild.

Jag tycker om att fotografera i befintligt ljus men så här års är det inte alltid ljuset räcker till ens mitt på dagen. Eftersom min bild är fotograferad efter mörkrets inbrott så har jag använt blixt, denna gång tog jag min speedlight. Oftast använder jag studioblixtarna men i kväll var jag för lat för att orka rigga så jag nöjde mig med speedlighten. För att slippa slagskuggor slog jag den i taket, rummet där jag fotar har snedtak så ljuset vinklades precis dit det skulle utan en massa svarta fula slagskuggor.

Bild på sybehör; trådrullar i olika färger, knappar, nålar, måttband, fingerborgar och en sprättkniv.

Trådrullar, några knappar, ett måttband, synålar, två fingerborgar och en sprättkniv fick vara fotomodeller i dag. Fotograferat med Nikon D750, f/9, ISO 200,  brännvidd 92 mm, speedlight avfyrad i TTL-läget.

Schackstilleben

Min pappas schackspel (han gick bort 1988) har stått här hemma mer eller mindre orört i många år, min son fick det när mamma sålde huset 2002. För ett par veckor sedan kom jag på att det kanske går att plåta av det, göra ett fint stilleben. Kollade lite hur andra gjort och skred sedan till verket. Det blev totalt tre bilder varav en visas här. Denna och övriga två finns på pixabay.com.

Schackbrädet köpte pappa på sin enda utlandsresa, Marbella 1977. Vi var där hela familjen och föräldrarna åkte på en dagsutflykt till Alhambra, om jag inte minns fel köpte han brädet där. Pjäserna fick han av mig i julklapp, gissningsvis samma år. Och nu finns alltihop fångat på bild, de har i skrivande stund laddats ner av andra på Pixabay ett par hundra gånger. Kul tycker jag!

Tänk på skärpedjupet

En bra sak att tänka på när man fotograferar stilleben är skärpedjupet. Med stor bländare blir skärpedjupet kort, som på min schackbild. Sysakerna har jag fotat med en mindre bländare vilket ger skärpa åt nästan alla sakerna. Vilken bländare som väljs beror helt på hur stort skärpedjup som önskas. En liten bländare (högt tal) ger dessvärre mindre ljusinsläpp vilket kan ställa till det vid fotografering i befintligt ljus. Det går givetvis att justera genom att höja ISO och ställa kameran på ett stativ med längre slutartider, men jag tycker att resultatet blir bättre om det finns tillräckligt med dagsljus.

Det är bara att sätta igång och testa, foto är verkligen kul!

Bild på schackbräde med alla pjäser uppställda och några drag gjorda.

Schackbräde inköpt i Spanien 1977 med pjäser köpta på varuhuset Sigma i Västerås. Fotograferat med Nikon D750, 1/250 sek, f/4, ISO 100, brännvidd 58 mm, studioblixt avfyrad.